Bela krajina

Predlog celostne podobe destinacije Bela krajina.

Sodelovali smo na natečaju in se prebili v ožji izbor.

Naš predlog znaka v osnovi predstavlja vršiček mlade praproti (na simbolni ravni pa njen cvet), saj je orlova praprot – poleg belih brez – ena od tipičnih značilnosti kulturne krajine; praprotni cvet pa naj bi po starodavnem izročilu imel čarobne (magične) lastnosti.

Oblika znaka izhaja iz naravne, organske oblike jajca, ki je med drugim simbol začetka, izvora, izročila (Bela krajina je namreč polna dediščine preteklosti), asociira pa seveda na belokranjske pisanice, ki predstavljajo enega najbolj prepoznavnih belokranjskih rokodelskih izdelkov.

V izhodiščno obliko je umeščena spirala, v kakršno raste mlada praprot in ki jo interpretiramo na več načinov:

 • je eden od simbolov za magičnost,
 • simbol gibanja, »kola«, plesov v krogu, ki so v slovenskem prostoru tipični le za Belo krajino (multietnično izročilo),
 • reka Kolpo (s svojimi zavoji, vrtinci …),
 • spominja tudi na sonce (belokranjske kresne šege kažejo sledove nekdanjega čaščenja sonca kot vira svetlobe in toplote).

Okrog spirale so nanizani pisani listi praproti, lahko pa jih interpretiramo tudi kot listje breze, magični praprotni cvet, sončne žarke ter lanena semena ali kaplje lanenega olja.

Znak je stiliziran tako, si ga lahko predstavljamo tudi kot Zelenega Jurija (tipično napravljenega v brezovo listje) ali kot brezo, pod katero nas lahko prevzame mir, domišljijski svet mitološke dediščine in magični šepet vetra v njeni krošnji.

Mikro regijam smo določili eno od barv, ki izhajajo iz znaka in je v povezavi z eno od značilnosti Bele krajine ali samega kraja.

 • Črnomelj: modra (Kolpa);
 • Metlika: rdeča (vino, Metliška črnina);
 • Semič: zlatorumena (lan, olje)

Za vsako regijo smo izdelali dve različici.

Znotraj produktnih stebrov smo izdelali modularne znake za posamezne produkte z jasno sporočilnostjo. Vse produkte povezuje vizualno enoten slog, produkte znotraj posameznega stebra pa tudi enotna barvna kombinacija. 

Vsi znaki se lahko uporabljajo v kombinaciji z osnovnim logotipom »Bela krajina« ali kot ikone za označevanje posameznih produktov, njihov nabor pa je ob dodajanju produktov možno širiti.

Kaj smo naredili:

 • idejna zasnova in oblikovanje logotipa z variacijami (pozitiv, negativ, primarne in sekundarne različice);
 • idejna zasnova in oblikovanje znakov za produktnih stebrov;
 • oblikovanje vzorcev;
 • določitev tipografskih konstant, barvna lestvica;
 • oblikovanje vizitk, dopisnih listov, prezentacije, letakov;
 • aplikacije na izdelke (majice, skodelice, pisala …);
 • predstavitvena brošura in spletna stran.
FollowFb.Ins.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Nastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.

Na naši stran uporabljamo piškotke, ki analizirajo uporabo naše spletne strani in nam pomagajo zagotoviti boljšo uporabniško izkušnjo. Podatke o uporabi naše spletne strani delimo tudi z našim analitičnim partnerjem, ta pa jih lahko združuje z drugimi informacijami, ki ste jim jih posredovali, ali tistimi, ki ste jih zbrali od vaše uporabe drugih storitev. Google pravilnik o zasebnosti>